Is een googelaar hetzelfde als een illusionist?
Eigenlijk kennen we het allemaal wel: het uitvoeren van goochel-trucs, maar verwarren we het ook vaak met een illusionist. Maar deze twee termen zijn niet hetzelfde. We moeten ze dus ook niet door elkaar gebruiken. En hoe staat toveren in verband met het goochelen door een googelaar? Of is dat ook iets anders?
Wat is een googelaar?
Als iemand een goocheltruc laat zien dan hebben we het in principe over een googelaar. We kijken naar de truc en wat we zien lijkt onmogelijk, maar het wordt wel gedaan zonder bovennatuurlijke krachten. Op een slinkse wijze met vinger- en handvlugheid worden de trucs uitgevoerd en vaak wordt de kijker ook nog een keer afgeleid. Op die manier ziet de kijker niet goed wat er gebeurd.
Een gochelaar is niet altijd een illusionist maar een illusionist is wel een goochelaar. Er wordt namelijk een illusie gecreëerd waarbij een schijnwerkelijkheid wordt gecreëerd. Het gaat dan o handelingen die zonder bovennatuurlijke krachten worde uitgevoerd en waarbij een voorwerp wordt gebruikt die niet direct aan de illusionist is verbonden. Vaak is het voorwerp verbonden aan de kijker. Bij een goochelaar is vaak het voorwerp juist aan hem verbonden en niet aan de kijker.
Als laatste hebben we nog de categorie tovenaar, waarbij we terecht komen bij de bovennatuurlijke krachten. Een tovenaar is niet te vergelijken met een illusionist, maar ook niet met een googelaar. Het gaat hier echt om krachten die we op de aarde niet kennen, ook niet met uitleg. We kennen tovenaars dus alleen uit fantasiewerelden zoals uit boeken en uit films.
Hoe zit het met de geschiedenis van goochelen?
Het is niet duidelijk wanneer goochelen precies ontstaan is. Nooit zijn er duidelijke aanwijzingen gevonden voor één theorie die we wereldwijd hanteren. De theorie over de sjamanen is de meest bekende theorie waarbij het goochelen is uitgevonden om de macht binnen hun gemeenschap te vergroten. In de 18e eeuw is de kunst van het goochelen ontstaan zoals we hem vandaag de dag kennen. In de 19e eeuw werd het verheven tot een podium- en straatkunst. In elk geval moest je toen in die tijd uitkijken dat je niet werd beticht van het beoefenen van bovennatuurlijke- en zwartekunsten. Vandaag de dag kunnen we de googeltrucs als googelaar in winkels kopen, maar vroeger werden ze zelf bedacht.
Je kan dus zeggen dat een googelaar niet per se een illusionist is, maar een illusionist in principe wel een goochelaar. Het verschil zit hem vooral in de betrokkenheid van de voorwerpen die in de truc worden gebruikt. Een goochelaar gebruikt voorwerpen die aan hem verbonden zijn, zoals doeken, kisten en stangen. Een illusionist gebruikt juist voorwerpen die verbonden zijn aan de kijker, zoals een telefoon of een kaartenspel. Hoewel vroeger werd gedacht dat goochelaars zich bezighielden met zwartekunsten, weten we vandaag de dag wel beter. Al is het in Saoedi-Arabië nog steeds verboden om tovenarij uit te oefenen en is het dus belangrijk dat je je niet op glad ijs bevindt. Dat kan je nog steeds duur komen te staan.